Bericht vanuit Shanghai
29 mei 2012
🇨🇳
vanuit China
Ni hao uit Shanghai,
Het wordt weer tijd om een bericht te sturen. Ons laatste bericht was vanuit Lijiang. Het bleef tot op het laatste moment spannend of onze overstap wel goed zou gaan. De vertrektijd naar Kunming was veranderd en het hoe en wat betreft de transfer verder naar Guilin bleef onbekend. Gelukkig zagen we de aardige gids op het vliegveld en zij ging voor ons bellen. De uitkomst was dat we genoeg overstap tijd hadden. Aangekomen in Kunming bleek haar informatie ook niet te kloppen, na enig zoeken lukte het ons in te checken voor de goede vlucht. Wonder boven wonder was er in Guilin een Engelsprekende gids aanwezig. Hij zou ons begeleiden met de chauffeur naar het hotel. Althans dat beweerde hij. Opeens bedacht hij zich en verliet de auto. Vreemd, maar het inchecken ging deze keer wel goed. Jammer genoeg was het hier bewolkt. Zo te zien had het net geregend. Verder in Guilin niet zoveel ondernomen. Als we geen zin hebben om uit te gaan eten, kopen we een pot noodlesoep. Wat kokend water erbij en klaar is Kees.
De volgende dag was het nog steeds bewolkt. Guilin is omgeven door het Karstgebergte en ligt aan de rivier de Li. Onze transfer naar de volgende bestemming Yangshuo was met de boot over de Li. De Li is ook weer omgeven door het Karstgebergte. De boottocht was een unieke reis, de Chinezen hebben voor veel van deze bergen (meer heuvels) bijzondere namen, zoals vinger van moeder of de maanberg. Vanaf de boot werden we naar ons hotel gebracht. Deze keer was het een 5-sterren hotel. Comfortabel maar niet al te veel service. Het ontbijt was hier wel beter. Er was zelfs kaas! Rondwandelen in deze plaats was gezellig maar stervensdruk. Er zijn echt veel Chinezen. De excursiedag begon met een tocht op een bamboevlot (tegenwoordig van plastic) met een buitenboordmotor. Deze tocht op de Li werd onderbroken met een bezoek aan een dorpje waar veel van de bewoners hun inkomsten halen uit het maken vaan waaiers. Onze gids gaf wat informatie, maar helemaal begrepen we niet altijd wat hij allemaal bedoelde. Op een gegeven moment meerde de boot aan. Aan wal vertelde de gids dat we naar zijn huis gingen. Eigenlijk apart om iemand thuis te bezoeken. We werden met een pot thee voor de tv gezet, met alleen uitzendingen in het Chinees. We dachten dat hij ging eten en dat we daar op moesten wachten. Na ruim een half uur kwam hij terug en we gingen ervan uit dat we naar een restaurant gingen. We stonden al buiten toen bleek dat hij voor ons gekookt had. Enkele etages hoger stond er eten op een mini tafel met kinderstoelen. Het eten was lauw en we vertrouwden het niet erg. We hebben maar gedaan of we last van onze maag hadden. Er stond een salade en Winston verbiedt om salades te eten omdat de groenten gewassen worden met kraanwater. Nog wat verontschuldigingen dat we weinig aten, maar de gids leek het geen probleem te vinden. Hij zei dat hij nu een goed ontbijt had. Vervolgens gingen we weer met de boot de Li op. Het was inmiddels donker en nu kregen we nogmaals een show van een visser met aalscholvers. Gezien dat het donker was viel deze show anders uit dan de eerdere op het meer. Weer aan wal hebben we nog maar een ijsje verorberd, onze magen waren niet echt gevuld. De volgende dag was het nog steeds wat bewolkt, maar we hebben toch besloten om een fiets te huren. Dat was een goede 'greep'. Het weer klaarde op en we genoten van het fietstochtje. Terug in het hotel even naar het zwembad geweest. Dit is en was overigens eerste hotel met een zwembad. Om 7 uur in de avond werden we opgehaald voor de lichtshow op de Li. Vrij spectaculair gebeuren, geensceneerd door de regisseur die ook de opening van de Olympische spelen verzorgd heeft. Niet alles ging even synchroon, maar dat had ook zijn charme. Voor ons zat een ontzettend dronken Chinees. Gelukkig hielden zijn metgezellen hem in toom.
Gisteren maandag zijn we aangekomen in Shanghai. De indruk van deze metropool was meteen dat het een vrij westerse stad is. Met 24 miljoen inwoners. Echt veel hoge gebouwen. We verblijven nu in Lanson Place op de 21ste etage. Prima uitzicht en binnen is het niet verkeerd. Deze keer geen hotelkamer maar een appartement met alles erop en aan. Dat is relaxed. Bovendien hebben ze hier goede bedden, niet te hard zoals op veel andere plaatsen. Ook hier weer excursies: bezoek aan een mooie tuin, tocht met de boot, wandeling langs de Bund. Het meeste genoten heeft (Winston vooral) van het het Shanghai museum. Hoewel het niet in de excursie zat, hebben we geregeld dat we er afgezet werden. De gids en de chauffeur waren ook blij want ze konden eerder naar huis. Het hoogtepunt was een schitterende collectie bronzen. Winston heeft natuurlijk wat boeken aangeschaft in de museumwinkel. De aanschaf van boeken maakt dat onze koffers steeds zwaarder worden! Eerder heb ik gemeld dat de entree prijzen en dergelijke in China erg duur zijn. Voor dit museum hoefden we geen entree te betalen.
We zijn met de taxi teruggegaan naar het appartement. We hadden de metro willen nemen, maar dat werd afgeraden omdat we 2x moeten overstappen en dat moeilijk is gezien we geen
Dat was het voor deze keer. Met verontschuldiging voor eventuele typefouten. Waarschijnlijk komt er hierna nog een bericht.
Volgende week om deze tijd zijn we weer lang en breed thuis.
Zaijian,
Angelien & Winston
29 mei 2012, 15:59
Straks reageer ik op jullie verhaal
29 mei 2012, 16:56
Ben net terug uit Italie en lees jullie verslagen van de reis, lijkt me een bijzondere ervaring. in Italië kon ik maar een keer mijn mail checken maar antwoorden lukte niet.
Geniet!
Groet van Jo en Helene